Auto in 300 tekeningen

Tijdens CAR ART worden losse auto-onderdelen bij elkaar gebracht tot een nieuw object, maar volledige auto’s worden ook uit elkaar gehaald en teruggebracht tot losse auto-onderdelen. Een voorbeeld hiervan is het werk (When the) CAR PARTS van kunstenaar Ronald Schelfhout.

300 tekeningen van Ronald Schelfhout
Schelfhout heeft alle auto-onderdelen op witte A4’tjes getekend.

Schelfhout is altijd al geïnteresseerd geweest in het uit elkaar halen van dingen. Concrete dingen, zoals objecten. Maar ook abstracte dingen, zoals maatschappelijke vraagstukken en de manier waarop wij ons in de wereld bewegen. Hierbij is hij op zoek naar de kern. Welk onderdeel kan je wel of niet missen? En wat gebeurt er als je iets uit de bestaande context haalt? 

Op zoek naar de essentie van de auto heeft Schelfhout deze letterlijk uit elkaar gehaald in losse onderdelen. Hij is bezig alle afzonderlijke onderdelen van deze auto te tekenen en daarvan zijn er 300 te zien in de tentoonstelling. Hieruit groeide het besef dat alle onderdelen even belangrijk zijn, want een auto zal nooit optimaal werken wanneer er een wiel, boutje of schroefje mist. Daarom is elk onderdeel op hetzelfde formaat papier getekend. Bij elkaar vormen deze tekeningen een taal van vormen en functies die laat zien wat het betekent om onderdeel uit te maken van een geheel.

Ronald Schelfhout2
Alle losse auto-onderdelen zijn even groot en dus even belangrijk.

Het geheel aan tekeningen heeft als doel te overweldigen en te verbazen. Het is bijna magisch als je bedenkt dat al deze onderdelen los van elkaar schroot zijn. Maar gecombineerd op de juiste wijze de wereld aan het draaien houden en mensen en plekken verbinden. De magie is verdreven door praktisch nut. Men gebruikt de auto dagelijks omdat het veel vrijheid geeft, maar staat er niet bij stil hoe deze is gemaakt of wat bijvoorbeeld de impact is op het milieu. Daarom vraagt Schelfhout zich af of het ook anders kan en wat de kern van mobiliteit is. Is dat tegenwoordig de auto? Of is er een andere manier van onszelf voortbewegen die net zoveel vrijheid geeft?

Binnen kijken bij CAR ART

Raadhuis
Het werk van Schelfhout is te zien in het Pop-Up museum Raadhuis.

Inmiddels worden de dagen kouder en we hebben met een trots gevoel de buitenexpositie van CAR ART afgesloten. Dat betekent echter niet dat CAR ART uit Zandvoort is vertrokken. De tentoonstellingen in het Zandvoorts Museum en in het Pop-Up museum Raadhuis lopen nog door tot en met 9 oktober.