Geralda Mol

Geralda Mol woont in Nieuwerkerk aan den IJssel en heeft haar atelier Artifex Talpa in Rotterdam. Haar fascinatie voor mozaïek ontstond na een bezoek aan Barcelona, waar ze kennismaakte met het werk van Antoni Gaudí. Sindsdien maakt zij inmiddels al jaren mozaïekkunst. In eerste instantie begon zij met het maken van kleine mozaïekobjecten (schalen, vogelhuisjes, vogelbadjes etc.) en daarna werd de focus op steeds grotere objecten gelegd (tafels, bedrijfslogo’s, spiegels, 3D-objecten zoals koeien en torso’s). Zij maakt ook regelmatig mozaïekwerk in opdracht.

Een telefoontje van een autobedrijf liet de artistieke droom om een echt groot object te gaan mozaïeken, uitkomen. De Daewoo Matiz uit 1999 werd van het autokerkhof gered en onderging een complete metamorfose. Twee jaar lang is er elk vrij uurtje gewerkt aan deze auto om hem om te toveren in een waar kunstobject.

Geralda Mol bezig met Mozaïeken
Geralda Mol bezig met het mozaïeken van de Daewoo Matiz

De Matiz is eerst in de primer gezet. Daarna zijn de lijnen op de auto getekend en zo ontstonden de vakken. De tegels zijn met een tegelsnijder gesneden (de rechte stukken) en de andere stukken zijn met de mozaiektang geknipt. Zo nodig zijn de stukjes ook nog bijgeschaafd om de kartelrandjes er zoveel mogelijk af te halen.

Work in progress bovenkant auto

Er zijn ongeveer 16 kleuren gebruikt en van elke kleur circa 35 à 40 tegels. Elke tegel weegt ongeveer 400 gram dus tel maar uit…. En dan hebben we het nog niet over de ruim 25 kg voegsel die gebruikt is. De Matiz draagt nu zelf zo’n 260 kilo aan kleur en we moeten zeggen met verve… 

Bovenkant mozaïekauto
De bovenkant van de Daewoo Matiz

Het werk van Geralda Mol is te koop en ondertussen is ze alweer opzoek naar een nieuwe auto om te mozaïeken. Voor inlichtingen, verkoop en opdrachten: 06-44232345