Micha de Bie & Dorus van Winden

Als men moet omschrijven wat een hobby is zegt men gekscherend dat het een bezigheid is zoals puzzelen, haken of een bouwpakket in elkaar zetten. Vaak is het zo dat je naast je dagelijkse werk een hobby hebt. Zo ben je overdag aan het werk op kantoor en ga je ’s avonds nog tennissen. Of ben je doordeweeks timmerman en in de weekenden trek je er op uit met je mountain bike. Je werk en je hobby zijn vaak twee uiteenlopende bezigheden. 

55785dfb 614a 4e4d b0a3 aeebdc2a53db
Schaal 1:1 voor een deel gespoten

Soms is het echter zo dat er toch een flinke overlap is tussen de twee of dat ze al dan niet hetzelfde zijn. Zo maakt Micha de Bie voor zijn werk grote street art kunstwerken en maakt hij in zijn vrije tijd ook weer gelijkende kunstwerken. En sleutelt Dorus van Winden doordeweeks voor opdrachtgevers aan oldtimer auto’s en in het weekend verricht hij werkzaamheden aan zijn eigen oldtimer om deze te customisen. 

Een bouwpakket, wat met dit kunstwerk staat voor het hebben van een hobby, wordt normaliter op schaal gemaakt. Het is een kleinere uitvoering van het daadwerkelijke object, wat staat voor je dagelijkse werk. Als een hobby en werk gelijkwaardig zijn en je hobby je werk is en je werk je hobby, is er geen sprake van een verschaling en is de verhouding 1 op 1.