De Rotterdamse kunstenaar Olaf Mooij (1958) heeft vooral bekendheid verworven met zijn autosculpturen in de openbare ruimte. Zijn werk was veel meer verbonden met de wereld buiten de muren van de tentoonstellingszalen.
Circulatory / Bloedsomloop gaat over de wereld als een organisme. De wegen en rivieren als bloedvaten de auto als rood bloedlichaampje die verbinding maakt tussen al de systemen. Al jaren vormen de wegen en rivieren de aderen van onze maatschappij. In het verleden lagen de rivieren vol met trekschuiten en waren de wegen overvol met karren. Nu zijn de wegen overladen met auto’s en de rivieren rijkelijk gevuld met aken. Zij zijn degene die de zaken naar de juiste plek distribueren. Zij zorgen voor het transport als een rood bloedlichaam in ons bloed. We kunnen de auto wel zien als het hart van onze maatschappij. Zonder de auto staat alles stil. De auto vormt het hart van onze hedendaagse beschaving.
In dit beeld is de auto ook een soort centrum, een hart in een enorm orgaan maar tegelijkertijd lijkt het of de auto zich aan dit systeem wil ontworstelen. De vrijheid van het auto rijden Het is een contradictie, deze vrijheid is maar een gevoel, de auto wordt door vele regels en beperkingen in toom gehouden.
De auto is gevangen in het grote systeem. De bloedsomloop van onze maatschappij.