Ontmoet onze nieuwe curator

“Wat dit project zo bijzonder maakt, is de manier waarop kunstenaars zichzelf identificeren.” Anne Marion Cense kende het fenomeen art cars wel vanuit Amerika, maar dat heeft een net andere oorsprong dan CAR ART waarbij van meet af aan is gewerkt met professioneel werkzame kunstenaars vanuit allerlei disciplines en uitgangspunten. “De beweegredenen van kunstenaars is erg interessant,“ vertelt ze “Het was bijvoorbeeld heel fascinerend om te horen hoe Johannes Steendam op het idee van zijn schilderij kwam: hij was bezig met auto-onderdelen, veegde even zijn vieze handen af aan papier en zo kwam er per ongeluk een schilderij uit van motorolie.”

Als Zandvoortse sprong Anne Marion Cense in op de vraag vanuit Gemeente Zandvoort om met ideeën te komen als extra evenement naast de Grand Prix. Hierbij dacht kunsthistorica Anne Marion meteen aan kunst en haalde CAR ART naar Zandvoort. Samen met het bestaande team uit Delft is er een plan ontwikkeld, een call uitgeschreven, daarnaast zijn er een aantal oude bekenden van CAR ART benaderd voor deze editie en kunstenaars met een relatie met Zandvoort.

image
Anne Marion Cense, curator CAR ART editie Zandvoort

De tentoonstelling zou oorspronkelijk in 2020 plaatsvinden op een iets grotere schaal en met meer binnenruimtes. De Grand Prix en daarmee CAR ART bleven van de baan door corona. Een groot deel van de oorspronkelijke selectie was niet meer beschikbaar of was alleen geschikt voor binnen. Dat vroeg om veel creativiteit van de organisatie, die inmiddels was teruggebracht tot Amber (founder van CAR ART) en van curator Anne Marion. Zij konden bijna opnieuw beginnen met als insteek een kunstroute op een kleinere schaal.

Onverwacht kon de route toch worden uitgebreid, toen er in het Raadhuis een pop-up-museum werd ingericht door het Zandvoorts Museum. Voor de tentoonstelling in het Raadhuis was Anne Marion op zoek naar toegankelijke kunst met een vleugje humor en daarom selecteerde zij drie hedendaagse kunstenaars. De collectie is een gevarieerde mix: de felgekleurde concrete objecten van Jack Vreeke en Willem Freeke maken de tentoonstelling toegankelijk, terwijl de rustige schilderijen van Johannes Steendam abstract werk zijn.

car art jack
Het toegankelijke werk van Jack Vreeke (zie ook CAR ART 2009 en CAR ART 2014) was in 2021 te zien in het Raadhuis in Zandvoort.

Anne Marion memoreert tot slot haar eerste les kunstgeschiedenis. Er was een discussie bezig over de vraag: “Wat is kunst eigenlijk?”. Voor Anne Marion is de conclusie dat kunst alles is wat is vormgegeven. “Dit geldt ook voor auto’s. Sommige auto’s zien er dan ook heel esthetisch uit. Een ideaal voorwerp voor kunstenaars dus, om er een kunstobject van te maken.”